Jauns vairāku Eiropas patērētāju organizāciju tests liecina, ka silikona cepšanas formas var piesārņot kūkas, cepumus un citus konditorejas izstrādājumus ar nevēlamām ķīmiskām vielām.
Tests tika veltīts silikona cepšanas formām, jo to atkārtota lietošana augstā temperatūrā, parasti saskaroties ar taukainiem un eļļainiem pārtikas produktiem, var izraisīt lielāku ķīmisko piesārņotāju izdalīšanos.
Paraugi testam tika iegādāti parastajos veikalos, interneta veikalos un tādās tirdzniecības vietās kā AliExpress, Amazon un Wish un nosūtīti akreditētajām laboratorijām. Diemžēl, atšķirībā no plastmasas materiāliem, ES nepastāv speciāli drošuma noteikumi attiecībā uz silikona izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtiku. Šī iemesla dēļ paraugi tika novērtēti, ņemot vērā kritērijus, kurus daļēji iedvesmoja ES regulējums plastmasas jomā.
No 44 testētajām silikona cepšanas formām 23 % (10 preces) izdalīja lielu piesārņotāju daudzumu vai arī to daudzums palielinājās starp testiem, kas norāda, ka šīs preces nav piemērotas atkārtotai lietošanai. Divos paraugos piesārņotāji pārsniedza ES Plastmasas regulā noteikto pieļaujamo daudzumu.
Turklāt, 36 precēs (82 %) nelielā daudzumā tika konstatētas vielas, kas rada bažas (termins no regulas (EK) Nr. 1907/2006), tostarp vielas, kuras ES ir identificējusi kā "vielas, kas rada ļoti lielas bažas" vai par kurām ir aizdomas, ka tās ir endokrīnās sistēmas darbības traucētāji. Par laimi, šo vielu daudzums bija tik neliels, ka tiešu apdraudējumu patērētāju veselībai tie nerada.
Savukārt, septiņos paraugos (16 %) izdalījās tikai neliels piesārņotāju daudzums, turklāt, nebija nevienas vielas, kas varētu radīt bažas. Tas nozīmē, ka pārējo preču ražotājiem vēl ir kur tiekties.
Pilns ziņojums par veikto testu pieejams šeit.